Mutlu Yıllar Dileriz
Avrupa Araştırmacılar Gecesi ve Araştırmacılar Okullarda 2024 - 2025 Etkinliği
Yeni Öğrencilerimiz ile Tanıştık
@hacettepe.edu.tr uzantılı e-posta adresleri için önemli!!!
İklim Değişikliği ve Karbon Giderimi

İklim Değişikliği ve Karbon Giderimi (Karbon yakalama ve depolama, iklim modelleri, Karbon Giderici enerji sistemleri, düşük karbon ekonomisi, daha temiz üretim vb.)

İklim değişikliği, dünya genelinde iklim olaylarının şiddetini artıran, ekosistemleri ve insan yaşamını tehdit eden bir kriz haline gelmiştir. Karbondioksit ve diğer sera gazlarının atmosferde birikmesi, ısı dengesini bozarak küresel sıcaklıkların artmasına neden olmaktadır.  Özellikle kentsel alanlar, değişen iklime bağlı afetler nedeniyle en kırılgan alanlar olarak gözlenmektedir.  Bölümümüzde hem şehirler hem de Salda Gölü, Tuz Gölü gibi doğal ekosistemlerde gözlenebilecek iklim değişikliği etkilerinin belirlenmesi, etkilenebilirlik ve risk analizleri yürütülmekte, ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte sektörlerin uyum eylemleri belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

İklim değişikliğine neden olan karbon emisyonlarının giderilmesine yönelik, karbon yakalama ve depolama teknolojileri, düşük karbon ekonomisi ve karbon giderici enerji sistemleri büyük önem taşımaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, karbon yakalama ve depolama teknolojileri, 2050 yılına kadar küresel emisyonları %19 oranında azaltabilir.

Son yıllarda, karbon yakalama teknolojilerinin bir parçası olarak absorpsiyon, adsorpsiyon, kriyojenik distilasyon ve membran prosesleri gibi yöntemler araştırılmaktadır. Özellikle, membran bazlı absorpsiyon yöntemleri, yanma sonrası karbon yakalama konusunda giderek önem kazanmaktadır. Kimyasal absorpsiyon-membran hibrit sistemlerine dayalı yanma sonrası CO2 yakalama araştırmaları kapsamında, polimerik membranların üretimi, karakterizasyonu ve verimlilikleri üzerine yeni projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Karbon yakalama alanında yapılan çalışmalara öncülük edecek; 

Bölümümüzde, biyomineralizasyon ve mikrobiyal korozyon önleme mekanizmalarına odaklanarak sürdürülebilir ve dayanıklı malzemeler geliştiriyoruz. Özellikle, kendi kendini onaran beton gibi yenilikçi çözümlerle sektörün karbon ayak izini azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca, tarımsal biyokütleler ve agro-endüstriyel atıklardan aktif karbon, biochar ve biyosorbentler üretme konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bu malzemeleri, akışkan fazlardaki toksik kirleticilerin verimli bir şekilde giderilmesi için optimize ederek, ticari aktif karbonların elde edilmesi ve aktif karbon destekli katalizörlerin senteziyle gaz ve sıvı fazlardan kirletici bileşenlerin arındırılmasını amaçlıyoruz.

Elektrik üretim sektörü, Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşma hedefi doğrultusunda büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, elektrik sektörünün emisyonları ve maliyetleri üzerine modelleme çalışmaları yaparak, sürdürülebilir enerji üretim yollarını araştırıyoruz. Bu çabalarımız, temiz üretim ve çevresel koruma alanında yenilikçi çözümler sunmayı amaçlamaktadır.